Miben rejlik a mobilalkalmazások sikere?

Milyen tartalmú applikációval töltünk több időt? Mekkora szerepe van a képeknek egy-egy alkalmazásban? Milyen hatással van a betöltési idő és sebesség egy-egy kiegészítő sikerére?

A Plastic Mobile mobil marketinggel foglalkozó amerikai ügynökség három vásárlásra alkalmas applikáción keresztül vizsgálta meg, hogy milyen tulajdonságok keltik fel leginkább a felhasználók figyelmét egy applikáción keresztül történő vásárláskor. A Best Buy műszaki áruház, a Hyatt hotelkereső és a Pizza Pizza ételrendelő mobilalkalmazásokon a kutatók az alkalmazás használatának teljes folyamatát végigkísérték, miközben a felhasználók mentális reakcióit és figyelmük fókuszpontjait vizsgálták.

A felmérés végeredményeként egyik végkövetkeztetése, hogy a képek döntően befolyásolják egy-egy vásárlás sikerességét. Másik fontos megállapítás, hogy egy-egy alkalmazás már a betöltési sebességnél elvérezhet, mivel a célközönséget általánosságban frusztrálják a lassú, vagy túl sok betöltési időt igénylő kiegészítők.

A képek mindenek felett

A termékválasztás szakaszában – mindhárom alkalmazás esetében – a termék képei és az ár volt a fókuszpontban. Minél nagyobb volt a kép, annál inkább volt az a figyelem középpontjában.

Meglepő, hogy a Best Buy alkalmazásában a műszaki cikkek böngészésekor az alanyok el sem olvasták a termékleírást. Ehelyett a képeket és árakat vizslatva a fogyasztók átlagosan 22,8 másodperc alatt találták meg a számukra megfelelő terméket. Ugyanez volt tapasztalható a Hyatt szálláshelykereső alkalmazásának tesztelésekor, ám itt az alanyok valamivel több időt, 38 másodpercet töltöttek mire kiválasztották a megfelelő hotelt.
Az ideális pizza kiválasztásával többet foglalatoskodtak az alanyok, mint a megfelelő műszaki cikk megvételével. Több, mint fél perc kellett ugyanis ahhoz, hogy a fogyasztók kiválasszák az ideális feltéteket, méretet és összehangolják ezt az árral. Az előbbieken kívül természetesen az illusztráció is nagy szerepet játszott.

A nagy képek pozitív érzelmeket, valamint nagyobb figyelmet kölcsönöznek egy-egy appnak.

A Hyatt alkalmazása egy majdnem teljes képernyős fotóval nyílik, felhívva ezzel a fogyasztó figyelmét. Míg a három alkalmazás megnyitása után, a szálláskereső kezdőképe váltott ki a legnagyobb mértékben emocionális hatást, addig a Pizza Pizza applikációja a pénztárnál mutatta a legmagasabbat. Ha a fizető oldalt összehasonlítjuk a többi alkalmazáséval jól látható, hogy az étel megrendelő oldala tartalmazza a legtöbb képet.


A gyorsaság kulcskérdés

Különösen a megnyitáskor. A kutatásban fény derült arra is, hogy azok az alkalmazások, amelyek lassabban töltenek be, frusztrációt okoznak a fogyasztókban. Ezen a téren a Pizza Pizza alkalmazása bizonyult a leglassabbnak, 7,2 másodperces betöltési idejével. A szemkamerás vizsgálatok kimutatták, hogy a betöltés alatt a figyelem középpontjában a loading ikon szerepelt.

A Best Buy és a Hyatt telefonos kiegészítője már sokkal kevesebb betöltési időt igényelt, utóbbi 5,4 másodperccel verhetetlen volt. A következő fázisban azonban, a hotelek és szállások keresésekor, idegesítően lassúnak bizonyult, ami nagyban visszavetette a Hyatt app sikerességét.

A figyelmi és emocionális aktivitásokat összesen harminc alanyon (14 férfi és 16 nő) tesztelték: a mentális hatást EEG neuro-headset-el mérték, míg a figyelem középpontját szemkamerás szemüveg segítségével nézték.

This article was written by: anita