Így alakítsd weboldalad!

Egy-egy szemkamerás kutatásból összegyűjtött adat elemzésével web designerré, tartalomíróvá, weboldal optimalizálási szakértővé vagy éppen online marketingessé válhatunk egyszerre. 

Az alábbi néhány szemkamerás kutatási eredmény hasznos lehet vállalkozásod weboldala számára.

1. Tedd a legfontosabb tartalmat legfelülre!

Csupán nyolc másodperc áll rendelkezésünkre a látogató figyelméből. Ennyi idő ugyanis, amíg összpontosítani tud egy-egy dologra. Ezt szem előtt tartva meg kell bizonyosodnunk arról, hogy valóban a legfontosabb áll honlapunk kiemelt helyén. Emellett fontos a tömör megfogalmazás is. Legyünk óvatosak: ne pakoljuk tele a kiemelt részt mindenféle rövid üzenettel, mert azzal éppen az ellenkező hatást válthatjuk ki. Ne hagyatkozzunk kizárólag szöveges formára, hiszen egyes felmérések szerint egy jó vizuális tartalom akár 30-szor hatékonyabb lehet.

2. Fontos a cselekvésre szólítás!

Gondoltad volna, hogy a lap alja a második legnézettebb része a weboldalnak? Az emberek majdnem minden esetben legörgetnek az oldal aljáig, és amikor ezt megteszik, nagy esélyünk van arra, hogy sikeresen megszólítsuk.
Tipp: A cselekvésre való buzdítást az oldal több pontján is elhelyezhetjük a hatékonyság érdekében.

A Crazy Egg hőtérképén észrevehető, hogy az a gomb, ami a lap alján hív cselekvésre, sokkal népszerűbb, mint a lap közepén elhelyezett. Valójában ez 39 %-al több kattintást kapott, mint a középen lévő felhívás.

3. Az emberek előbb elolvassák a nagyobb, kiemelt betűket

Sokan hallhattak már arról, hogy egy weboldal nyitóképernyőjén „F” forma alapján olvassák el a tartalmat. Ezt erősíthetjük azzal, hogy a nagyobb és kiemeltebb információkat, alcímeket vastagon szedjük, és nagyobb betűmérettel formázzuk. Persze itt sem szabad túlzásokba esnünk, mert – ahogy már előző bejegyzésünkben írtuk – a túl nagyméretű betűk zavarják az olvasást.

Itt egyébként egy újabb tudomány kerül képbe, mellyel igenis érdemes megismerkedni: a tipográfia. A megfelelően tördelt és formázott szöveg jelentősen javíthatja weboldalunk információ átadási képességét.

4. Törd meg a szöveged

A tartalmat érdemes megszakítani minél több bekezdéssel, felsorolással, számozással. Ennek oka, hogy nem fogadjuk be könnyen a hatalmas, egybefüggő szövegeket. Helyezzünk el egy felsorolást, táblázatot, középre zárt tartalmat, hogy megtörjük a könnyen sablonossá váló információt.
Használhatunk dobozokat, más színt, hátteret, kiemelést, középre helyezést, beszúrt táblázatokat, oszlopokat

5. Szükséged van üres részre

A fehér, más néven negatív tér nagyon fontos része a honlapunknak. Ezt a szemkamerás tanulmányok is nagyban megerősítik. Az üresen hagyott „fehér terekkel” nem csak az olvasónak segítünk, hogy az információt ne túlzsúfolva kapja meg, hanem irányíthatjuk is a tekintetét. Egy-egy szellősebb szakasz közé beszúrt fontos információ jóval nagyobb figyelmet kap. A kevesebb néha, sőt, általában több!

6. A bal oldal fontos

A szemkamerás vizsgálatok azt mutatják, hogy az olvasók jelentős időt töltenek a lap bal oldalának olvasásával, nézésével. Ennek oka valószínűleg a megszokás, hiszen balról-jobbra olvasunk, a figyelmünk is e szerint halad. Evidens, ám mégis fontos ezt a tényt az eszünkbe vésni, a főbb tartalmakat helyezzük a bal oldalra, attól függetlenül, hogy szimmetrikus felépítést használunk-e.

7. Szabadulj a bannerektől

Az emberek figyelmen kívül hagyják a bannereket. Ez a figyelemcsökkenés akkor vette kezdetét, amikor a bannerek a fénykorukat élték. Eleinte még kattintottunk, aztán egyszerűen nem foglalkoztunk velük. Kialakult a „bannervakság”, amit először Jakob Nielsen fogalmazott meg, még 1997-ben. A bannervakság ma már egy elfogadott elv, melyet az alábbi oldalak is jól bizonyítanak.

8. Az embereket ábrázoló képek jól működnek

Több vizsgálat is kimutatta, és a szakértők egybehangzóan állítják, hogy az embereket ábrázoló képek általában jól működnek. Ha egy fotót látunk, mely egy szimpatikus figurát ábrázol (bármilyen szituációban) az pszichológiailag egy pozitív folyamatot indít el bennünk, melyet a tartalomhoz csatolunk.
Tipp: A cég vagy vállalkozás honlapján található „Rólunk” szóló részénél szintén fontos elem, hogy mutassuk meg magunkat, képen is. Az emberek jobban megbíznak bennünk és nagyobb hitelt adnak egy olyan cégnek, ami fényképen is felvállalja magát.

A fenti tapasztalatokat a Quicksprout.com összegezte, az eredmények nem az NRC kutatásaiból származnak!
Forrás: http://www.quicksprout.com/

This article was written by: anita