Mi a szemkemera és hogyan működik?

Piacvezető technológia

Az NRC Insights & Ideas a Tobii T60 rendszert használja, amely egy 17’’ TFT monitorba szerelt szemkamerás labor. A szemkamera minden olyan esetben alkalmazható, ahol az stimulusok képernyőn bemutathatók, legyen szó internetes oldalak, szoftverek, számítógépes játékok, print reklámok, TV reklámok, csomagolási koncepciók, bolti polcképek, filmek vagy termékkoncepciók tesztjéről. Mi az, ami magára vonja a felhasználók, fogyasztók figyelmét, mit és hogyan néz meg és mindez milyen módon befolyásolja akkor és a későbbiekben döntéseit?


szemkamerás vizsgálatok-eye-tracking

Mire képes a szemkamera?

Sokrétű

eye-tracking nrcA program nem csak a szemmozgást rögzíti, hanem lehetőség van a képernyő, az egérmozgás, a résztvevő hangjának, kommentjeinek és az interjúalany arcának rögzítésére is.

Életszerű

eye-tracking nrcA Tobii szoftvere képes követni az interjú közben történő oldalváltásokat, ezért az interjúalanyok valóban úgy használják az internetet, ahogy azt otthon teszik.

Programozhatóság

eye-tracking nrcA kutatásokhoz feladatokat lehet beprogramozni, valamint minden egyes feladathoz hozzárendelhető az URL, a rendelkezésre álló idő, és a megválaszolandó kérdések.

Demográfia

lásson a vásárlói szemévelMinden interjúalany demográfiai jellemzői bekerülnek a projekt résztvevőiről gyűjtött adatok közé, így később demográfiai jellemzők szerint is összehasonlítóak az eredmények.

Kézzelfogható

kézzelfogható eredmények a szemkamerás vizsgálatokkalA statisztikai mutatók biztosítják a kézzelfogható eredményeket. A kamera követi a szemmozgást, a detektívtükrös szobában pedig látható, hogy mit néz a monitoron az interjúalany.

Rugalmas

kézzelfogható eredmények a szemkamerás vizsgálatokkalA rendszer képes követni a szemmozgást abban az esetben is, ha részvevők szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Sőt, a készüléknek még az sem okoz gondot, ha a szemhéj jelentősen takarja a szemet.


A Tobii elemző szoftvere segítségével kapható eredmények

A Tobii szoftvere segítségével a szem és egérmozgások útvonala, a fixációs pontok, a kattintások összesített értékei szemléletesen mutathatóak meg bejárási útvonalakon, hőtérképeken:

Bejárási útvonalak

honlapok áttekinthetőségeA bejárási útvonalak azt mutatják meg, hogy a válaszadók milyen útvonalakon navigáltak a szemükkel vagy az egérrel. Megállapítható emellett az is, hogy melyek voltak azok a pontok, amelyekre többször is visszatértek az interjúalanyok a megtekintés során.

Hőtérkép

tudattalan vásárlói döntések feltárásaA hőtérkép a felhasználói aktivitást összesíti. Könnyen értelmezhetően mutatja meg azokat a területeket és pontokat, ahol sok időt töltöttek a válaszadók. Segítségével ugyanakkor az is megállapítható, hogy melyek voltak azok a részek, amelyeket kikerültek az interjúalanyok.

Inverz hőtérkép

tudattalan vásárlói döntések feltárásaAz inverz hőtérkép hasonlóan az előzőhöz, a legkevésbé figyelemfelkeltő és a leginkább látogatott pontokat és területeket mutatja meg az adott oldalon. Feltárható, hogy melyek azok a részek, amelyek kívül esnek a látogatók figyelmén.

Statisztikák

hatékonyságnövelés szemkameraA szemkamerás vizsgálatok során megvizsgálható, hogy mennyi időre volt szükség az adott terület észleléséhez, áltagosan milyen hosszan nézte az interjúalany az adott területet, hányan tekintettek rá legalább egyszer a kijelölt területre, illetve hányszor tért vissza az alany tekintete ugyanoda.